Založ si blog

Homo sapiens?

Dnes sa každý hrnie do špirály úverov, splácania, obáv, refinancovania, rátania, vybavovania …….

 

Je to veľmi zaujímavý jav v poslednej dekáde po finančnej kríze. So znižovaním základnej úrokovej sadzby a kvantitatívnym uvoľňovaním (QE) zo strany európskej centrálnej banky,čerpali výhody nie len štáty, veľké podniky, no i bežný ľudia ako ste Vy.

Týmto kolotočom (nebudem rozoberať či QE malo zmysel tak dlho využívať) sa spustila lavína znižovania úrokových sadzieb na hypotékach a skončila sa doba normálnosti a začala doba nenormálna. Čo tým myslím dobou normálnosti a nenormálnosti?

Doba normálnosti bolo obdobie pred krízou, keď si ľudia poctivo šetrili v jednej z troch stavebných sporiteľní. A po nejakej dobe, keď už dosiahol cieľovú čiastku, padlo rozhodnutie ísť hľadať nejakú vhodnú nehnuteľnosť na kúpu a s tým následné vybavovanie hypotéky na dofinancovania chýbajúcich zdrojov.

To znamená že ste mali to šťastie stihli si založiť stavebné sporenie v začiatkoch, kde bola celkom zaujímavá štátna prémia, a o pár rokov ste ste šli kupovať byt s hypotekárnym dofinancovaním. Dajme tomu v roku 2002 ste mohli kúpiť 3 izbový byt o rozlohe 84m² za sumu cca 49.728 €. Po 10 ročnom pilnom vkladaní, ste mali v stavebnej sporiteľni cca 8.000 €, takže výška hypotéky bola 41.728 €. V tej dobe sa úrokové sadzby hýbali okolo 9% p.a., čo činilo splátku 335 €/m.

Doba nenormálna nastala v pokrízovom období. Keď stavebné sporenie strácalo na atraktivite so stále sa zmenšujúcou sa štátnou prémiou, tým pádom i ochota ľudí si šetriť na nejaký cieľ ako je napríklad bývanie, a znižujúcimi sa úrokovými sadzbami až do dnešnej doby, kde úroky mam pod magickým 1% p.a.

A prečo to vlastne volám dobou nenormálna? Nízke úroky spôsobili rýchli rast cien nehnuteľnosti ( ten istý byt ma priemernú cenu 134.652 € ), tým pádom i keď s oveľa lepším úrokom a vyšším platom ako pred rokmi si musíte požičať oveľa väčšiu sumu na kúpu nehnuteľnosti. A do toho vstupuje ďalší dôležitý faktor a to je, a mnohý z Vás keď si dajú ruku na srdce, nemali žiadnu našetrenú sumu na dofinancovanie kúpi, alebo ani na zálohu kupujúcemu. Všetko sa rieši cez úver s ružovými okuliarmi.

úroky

Túto situáciu sa snaží riešiť NBS, zvýšením rezerv čo má potencionálnym dlžníkom zostávať, znížením LTV ktorú  Vám banka môže poskytnúť na kúpu nehnuteľnosti ( že vraj od 1.1.2020 to ma byť 70% LTV). Na jednej strane NBS chápem, že chce znížiť zaúverovanosť ľudí, no čím viac sa snaží tým to je horšie podľa môjho názoru. Je logické že sa zvyšuje zadĺženosť a výdavky domácnosti keď sa znižujú úroky a rastú ceny nehnuteľností a znižuje sa aj LTV čo Vám banka môže poskytnúť a tým pádom sú ľudia nútení riešiť dofinancovanie spotrebnými úvermi. Kde niekedy je pomaly splátka rovná tej hypotekárnej i keď s menšou požičanou sumou.

Záverom chcem len dodať že nič neutečie, najvhodnejšia doba na kúpu je vždy keď ste na to pripravený a nie keď sú nízke úroky. A tým pripravený, myslím (možno už aj viete čo chcem povedať) mať našetrenú sumu na kúpu nehnuteľnosti. Ak premýšľate nad kúpou no ste na vážkach, odporúčam Vám si mesačne odkladať presne tú identickú čiastku ktorú by ste splácali banke najmenej 3 roky. Veď predsa sme Homo sapiens 🙂

Quo vadis Homo sapiens?

4 Priatelia

21.02.2022

Ahojte milí priatelia 🙂 predom Vás upozorňujem, že daný príspevok bude dlhšieho charakteru. Blog bol uverejnený 16.2.2022 ako príspevok na FB. Ak Vás zaujímajú Vaše peniaze a nie sú Vám ľahostajné pokračujte v čítaní. Tak! Keď som Vás už dostatočne vyplašil a zostali tu len tí odvážnejší, poďme na to. Usaďte sa, urobte si pohodlie. Asi patríte k [...]

List partnerom 1-2021

22.01.2021

Ohliadnutie sa za rokom 2020 Drahí partenri Rok 2020 si bude väčšina ľudí pamätať ako rok celosvetovej pandémie. No ja si rok 2020 budem pamätať ako výnimočný rok. Rokom kedy sme s rodinou strávili viac času, mali možnosť spoznať viac ľudí čo bývajú s nami v jednej domácnosti, rokom pokory, rokom ktorý priniesol mnohé príležitosti, rokom kedy sme boli svedkami [...]

10 častých chýb pri investovaní

23.11.2020

Každý má právo na omyl. No nezaslúži si ľútosť, keď po zistení omylu v ňom ostáva. Zopár mojich postrehov. 1.Pozeranie na cenu a nie na hodnotu Známi výrok Warrena Buffetta ´´ cena je to čo zaplatíš a hodnota to čo dostaneš´´ by mal byť alfou a omegou každého investora. Uvediem jednoduchý príklad ako uvažuje mnoho investorov na jednoduchom príklade. Predstavte [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 8244x
Priemerná čítanosť článkov: 1374x

Autor blogu

Kategórie